Page 13 - E-Bülten 2018 Ocak - Şubat Sayısı
P. 13





11. Kış aylarında süt, yoğurt, ayran, kefir gibi hayvansal kaynaklı kalsiyum içeriği yüksek yiyecekler
tüketilmesi vücut direncini arttırmakta ve yorgunluğu azaltmaktadır. Ayrıca süt ürünleriyle yapılan ara
öğünler ile kan şekerimizi daha kolay dengeleyerek ani gelişen tatlı ataklarının önüne geçebilirsiniz.


12. Antioksidan kapasiteleri yüksek yiyecekler bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu yiyeceklerin ana özelliği
vücudu yenileyici ve onarıcı güce sahip olmalarıdır. Semizotu, turunçgiller, ceviz, ıspanak, badem, nar,
enginar, brokoli, havuç, kivi, balık, ananas, kuru baklagiller, kuşburnu, zeytin, zeytinyağı, yulaf kepeği
ve yoğurt gibi besinler bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Öğünlerde bu yiyeceklere sık sık yer verilirse
hastalıklara karşı vücut direnci artar.

13. Mevsimine göre meyve ve sebze tüketimi çok önemlidir. Özellikle çocuklarımızın hormonlu ve serada
yetişen mevsiminde olmayan yiyecekleri tüketmeleri, sağlık açısından çok olumlu
sonuçlanmamaktadır.

14. Genellikle kış aylarında özellikle çocukların sevdiği sebzeler azdır. Çocuklara pırasa, kereviz, ıspanak
gibi kış sebzelerini zorlayıcı tavırlar ile yemek yemelerini sağlamak birçok anne için problemdir. Bu
nedenle ısrar etmek yerine bu sebzeleri değişik şekillerde sunmak belki de daha faydalı olacaktır.
Örneğin; kereviz yemeğini sevmeyen çocuğunuza, bu sebzeyi rendeleyerek yoğurda karıştırmak ve
içerisine bir miktarda ceviz ekleyerek çocuğa sunmak bir alternatif olabilir. Aynı şekilde ıspanak
yemeğini sevmeyen çocuklara, ıspanağı bir iç olarak kullanarak yufka böreği ya da krep yapılması veya
çorbanın içerisine eklenmesi ile çocukların bu besinleri tüketmeleri sağlanabilir. Çoğu zaman tabakları
süslemek ve değişik çizgi film karakterleri veya şekiller oluşturarak sebzeleri sunmak da çocukların
sebzeleri daha kolay tüketmesine katkı sağlayabilir.




















































12
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18