Page 12 - E-Bülten 2018 Ocak - Şubat Sayısı
P. 12





5. Haftada 2 günü geçmeyecek şekilde kırmızı et diğer günlerde beyaz et, balıketi veya kurubaklagil tercih
edilmelidir.


6. Sonbaharda ve soğuk kış günlerinde yenen balık, içerdiği Omega-3 yağ asidinden dolayı bağışıklık
sisteminin kuvvetlenmesine de yardımcı olur. Mevsimine göre balık yemek de omega-3 kalitesi
açısından önemlidir. Norveç somonu adı altında satılan çiftlik somonlarını tüketmek yerine, mevsimine
uygun olan balıklarımızdan tüketmek daha faydalı olacaktır.


7. Kuru baklagiller lif (posa) açısından zengin gıdalardır. Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, kırmızı
mercimek, barbunya, kuru börülce, maş fasulyesi gibi kuru baklagillerin düzenli tüketimi, kışın artan
hareketsizlik sonucunda gözüken konstipasyon (kabızlık) konusunda yardımcı olabilmektedir.


8. Kış aylarının gelmesi ile beraber, su yerine sıcak içeceklerin tercih edilmesi daha sık rastlanan bir
durum olmaktadır. Özellikle aşırı çay ve kahve tüketimi, vücuttaki su tutumunu arttırmakta ve ödem
oluşumunu hızlandırmaktadır.

Sıcak çikolata, salep gibi kalorisi yüksek içeceklerde ise aşırı tüketime gidildiğinde, kilo artışları
görülebilmektedir. Bu sebeple bu tarz içecekleri kontrollü tüketmek, siyah çay yerine değişik bitki
çaylarını tüketmek hem kilo açısından hem de günlük su ihtiyacımızın giderilmesi açısından daha
faydalı olacaktır.


9. Kış aylarındaki bir diğer önemli konu da bazal metabolizma hızının yavaşlamasıdır. Havaların soğuması
ile beraber, vücut ısımızı sabit tutmak adına metabolizmamız daha fazla enerjiye ihtiyaç duymaktadır.
Bu durumdan dolayı da daha çok karbonhidratlı ve şekerli yiyeceklerin tüketimi artmaktadır.


Bunun önüne geçebilmek adına karbonhidratlı gıdaları ‘basit karbonhidrat’ adını verdiğimiz şeker,
beyaz un gibi yiyecekleri tüketmek yerine ‘kompleks karbonhidratların’ yani tam tahıllı ürünler, yulaflı
ürünler veya tam buğday ürünlerin tüketimi tercih edilebilir.



10. Son yapılan çalışmalarda, C vitamininin yanı
sıra D vitamininin de bağışıklık sistemi
üzerine etkili olduğu saptanmıştır. Yetersiz
D vitaminine sahip bireylerin daha kolay
hastalandıkları ve daha uzun sürede
iyileştikleri gözlemlenmiştir.

Özellikle kış aylarında güneşli gün sayısının
az olması ve hava sıcaklığı nedeniyle
dışarıya daha az çıkılması dolayısıyla,
güneşten gelen D vitamininden
faydalanılamamaktadır.


Bu sebeple de D vitaminini kanda kontrol
ettirmek ve eksikliği durumunda takviyeye
başlamak da bağışıklık sistemini
güçlendirmek adına kış aylarında
yapılabilecekler arasındadır.






11
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17