Page 13 - Mart - Nisan 2018 E-Bülten
P. 13
Sağlık






























Yeditepe Üniversitesi Uzm. Diyetisyen - Alara YÜKSEL




D vitamininden mahrum kalmayın





Vücudumuz karmaşık bir sistemdir ve bulunduğu ortama uyum sağlar. Mevsim değişikliklerinde vücudun
ihtiyacı olan besin öğelerinin miktarı artar veya azalır.

Yaz aylarında daha çok terleriz ve bu nedenle daha fazla suya ihtiyaç duyarız.

Kış aylarında ise güneş ışınlarından yoksun kalır, daha kapalı giysiler giyer ve kapalı alanlarda daha fazla
zaman geçiririz. Tahmin edersiniz ki D vitamininden bahsedeceğim. Bu vitamine güneş ışığı vitamini de
denir. Çünkü vücut bu vitamini UVB ışığı yoluyla üretir.

D vitamini, hormonların düzenlenmesi, bağışıklık sistemi, kalsiyum emilimi gibi birçok önemli görevde rol
oynar.

D vitamini eksikliği ise kemik erimesi, kanser, kalp-damar hastalıkları, enfeksiyon (iltihap), kas ağrısı, saç
dökülmesi ve yaraların geç iyileşmesi gibi bir çok zararlı etkiye neden olabilir.

Bu nedenle kış aylarında güneşi gördüğümüz her fırsatta bileklerimizi açıkta bırakacak şekilde 10 dakika
kadar tenimizi güneşe maruz bırakmalıyız. Dikkat etmeniz gereken noktalardan biri, teninizle güneş ışınları
arasında cam varsa ne yazık ki UVB ışınlarından yararlanamayız.

D vitamini içeren, süt ve süt ürünleri, somon, uskumru, ton balığı, havyar, mantar, yulaf ezmesi ve karaciğer
gibi besinlerde bulunmaktadır. Veganlar için D vitamini kaynakları ise mantar ve tofudur. Kış aylarında
özellikle D vitamini içeren balıkların tüketimine önem verilmelidir.


D vitamininden zengin besinlerin çoğu günlük bazda tüketilemeyebilir bu nedenle D vitamini takviyesi
kullanılabilir. Bu takviyeler günlük 400-1000 IU arasında olabilir.

Kan değerlerinizin hangi aralıkta olması gerektiğini merak ediyorsanız eğer, 25-Hidroksi D vitamini testiyle
saptanan D vitamini değeri 30 mg/dl üzerinde olmalıdır.








13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16