Page 11 - Mart - Nisan 2018 E-Bülten
P. 11




Kolostrum ve Olgun Süt

Doğumdan sonraki ilk 5 günde salgılanan koyu sarı renkteki süte kolostrum adı verilir. Bileşim özellikleri yenidoğan bebeğin

ilk günlerdeki gereksinimi açısından büyük önem taşımaktadır. Kolostrum 5-10 günler arasında geçiş sütü şeklini alarak, 3.
haftadan sonra olgun (matür) süt özelliği taşır.
Kolostrumun olgun süt ile arasındaki farklar aşağıdaki gibidir.

1. Enfeksiyon ve alerjilerden koruyan antikorlar ve akyuvar açısından, laktoferrin, makrofajlar ve T ve B lenfositler
olgun süte oranla daha fazla bulunmaktadır.
2. Olgun sütten daha fazla protein içermektedir.
3. Bağırsağın olgunlaşmasını sağlayan büyüme faktörlerini içerir.
4. Yağ ve laktoz içeriği olgun süte oranla daha azdır.
5. Enfeksiyonların daha hafif geçmesini sağlayan A vitamini açısından zengindir.
6. D ve B12 vitamini de yüksek oranda bulunmaktadır.
7. Sodyum ve çinko içeriği daha yüksektir.
8. Sarılığın önlenmesine yardımcı olur.



Lohusa annelere beslenme konusunda verilecek öneriler aşağıda yer almaktadır.

 Anneler eski kilolarına dönebilmek için acele etmemelidirler. Bu süre 6 ay kadar sürebilmektedir. Emziren anneler
formlarına daha kolay dönebilmektedir. Bu sebeple bir anne ne kadar çok emzirirse, o kadar kolay kilo verebilir.

 Gebelik sırasında önerilenden daha fazla kilo almışsa, her ay 2 kg kaybetmek normaldir. 2 kg’dan fazla ağırlık kaybı
normal değildir.

 Lohusa zayıflama diyeti uygulamamalıdır. Ancak unlu, şekerli ve yağlı besinleri de aşırı tüketmemeye dikkat

edilmelidir.
 Emzirme döneminde, gebelik öncesine göre daha fazla sıvı (özellikle de su) tüketimi önemlidir.
 Kalsiyum yönünden zengin yoğurt, ayran, kefir ve peynir gibi yiyecekler her gün tüketilmelidir.

 Her gün mutlaka 1 yumurta ve mutlaka en az 1 porsiyon et/tavuk/balık veya etli sebze yemeği tüketmelidir.

 Vitaminden zengin meyve ve sebzeler, mutlaka öğünlerde veya ara öğünlerde tüketilmelidir.
 D vitamini besinlerde bulunmaz, bu sebeple emziren annelerin güneşlenmesi önemlidir.

 Emziren anneler mutlaka iyotlu tuz kullanmalıdır ve günlük tuz tüketimleri 10mg’ı geçmemelidir.
 Kansızlığa sebep olduğu için yemeklerle beraber veya yemeklerden hemen sonra çay içilmemelidir. Yemeklerden

1-2 saat sonra açık şekilde, günlük 3 fincanı geçmeyecek şekilde tüketilebilir. Siyah çay yerine; ıhlamur, rezene,
papatya, nane veya kuşburnu gibi bitki çayları sütü arttırmaya da yardımcı olacağı için daha çok tercih edilmelidir.

 Hazır meyve suları, kola, gazoz, soda gibi gazlı içecekler yerine ev yapımı meyve suları tercih edilmelidir. En güzel
içecek ayran veya ev yapımı şekersiz limonatadır.

 Tarım ilaçları yoğun kullanıldığı için, tüketilecek olan meyvelerin kabukları soyulmalı veya iyice yıkanmalıdır. Ayrıca
sebzeler de çok iyi yıkandıktan sonra pişirilmelidir. Tarım ilaçları süte çok kolay geçmekte ve bebeğe zarar

vermektedir.
 Pekmez kan yapıcıdır. Şeker ise boş enerji kaynağıdır. Şeker yerine emziren annelerin canı tatlı çektiğinde pekmez

tüketmesi önerilmektedir.
 Doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanılmamalıdır.



11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16