Page 12 - E-Bülten 2019 Ocak-Şubat
P. 12
Sağlık
Yeditepe Üniversitesi Beslenme Uzmanı - Selen ARAL
Besin grupları
Doğumdan sonra sağlıklı ve uzun bir yaşam sürebilmek ayrıca büyümek ve gelişmek için vücudumuz için gerekli olan bütün
maddeleri besinler sayesinde alırız. Tüketilen besinler mevsimine göre değişkenlik göstermek ile beraber elde edildikleri
kaynaklara göre iki grup altında toplanır.
Bunlar hayvansal kaynaklı olan besinler ile bitkisel kaynaklı besinlerdir. Hayvansal kaynaklı besinler; süt yoğurt, peynir, balık
gibi yiyecekler iken bitkisel kaynaklı olanlar meyveler, sebzeler, mercimek, nohut, makarna, bulgur gibi yiyeceklerdir. Bu
yiyeceklerim her birinin içerisinde vücudumuza farklı yararlar sağlayan maddeler bulunmaktadır. Bunlara biz ‘besin öğesi’
adını vermekteyiz.
Besin öğeleri; protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve sudan oluşmaktadır. Vücudumuzdaki hücreler de bu besin
öğelerinden meydana gelmektedirler. Vücudumuzun aksamadan çalışabilmesi adına bu besin öğelerinden her gün yeterli
miktarlarda alınması zorunludur. Yetersiz veya fazla alımlarda vücut için tehlikeli durumlar oluşabilmektedir.
Besin öğeleri yönünden benzer besinleri bir araya topladığımız zaman 4 grup oluşmaktadır. Bu gruplarda yer alan
besinlerden İlkokul çocukları için günlük ortalama tüketilmesi önerilen miktarları aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.
11