Page 12 - E-Bülten 2019 Ocak-Şubat
P. 12

Sağlık



























       Yeditepe Üniversitesi Beslenme Uzmanı  - Selen ARAL




     Besin grupları




      Doğumdan sonra sağlıklı ve uzun bir yaşam sürebilmek ayrıca büyümek ve gelişmek için vücudumuz için gerekli olan bütün
      maddeleri besinler sayesinde alırız. Tüketilen besinler mevsimine göre değişkenlik göstermek ile beraber elde edildikleri
      kaynaklara göre iki grup altında toplanır.

      Bunlar hayvansal kaynaklı olan besinler ile bitkisel kaynaklı besinlerdir. Hayvansal kaynaklı besinler; süt yoğurt, peynir, balık
      gibi yiyecekler iken bitkisel kaynaklı olanlar meyveler, sebzeler, mercimek, nohut, makarna, bulgur gibi yiyeceklerdir. Bu
      yiyeceklerim her birinin içerisinde vücudumuza farklı yararlar sağlayan maddeler bulunmaktadır. Bunlara biz ‘besin öğesi’
      adını vermekteyiz.

      Besin öğeleri; protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve sudan oluşmaktadır. Vücudumuzdaki hücreler de bu besin
      öğelerinden meydana gelmektedirler. Vücudumuzun aksamadan çalışabilmesi adına bu besin öğelerinden her gün yeterli
      miktarlarda alınması zorunludur. Yetersiz veya fazla alımlarda vücut için tehlikeli durumlar oluşabilmektedir.

      Besin  öğeleri  yönünden  benzer  besinleri  bir  araya  topladığımız  zaman  4  grup  oluşmaktadır.  Bu  gruplarda  yer  alan
      besinlerden İlkokul çocukları için günlük ortalama tüketilmesi önerilen miktarları aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.































                                                                                                                   11
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17