Page 9 - E-Bülten 45. Sayı
P. 9
Yeditepe Üniversitesi Beslenme Uzmanı - Selen ARAL
Yaz Tatili Bitti! Şimdi Okul Vakti…
Tatilin sonuna geldik. Aynı zamanda evde şekillenen beslenme düzeninin de sonuna geldiğimiz bir
zamana adım atıyoruz. Öğren
cilerin bedensel ve zihinsel gelişimlerini tamamlamaları ve başarılı bir eğitim
dönemi geçirmeleri için okulda beslenme düzenlerini oluşturmak oldukça önemli. Bu düzeni oluştururken
anne-babalara da büyük görevler düşüyor. Yapılan araştırmalar kahvaltı yapan çocuklarda şişmanlık görülme
oranının daha az olduğunu ve düzenli yapılan kahvaltının öğrenmeyi olumlu yönde etkilediğini ortaya
çıkarmıştır. Sabah okula giden çocuklara evde mutlaka proteinli (peynir, yumurta, süt vb.) ve lifli gıdaların
(tam buğday ekmeği, yeşillik, domates, salatalık vb.) olduğu bir kahvaltı hazırlanmalı. Kahvaltı yapmayan
çocuklar diğer öğünlerini düzgün ayarlayamamaktadırlar.
Öğle yemeği konusunda okulda yemek veriliyorsa okul yönetiminden menüleri isteyip, düzenli olarak
takip ederek, çocuğunuzu seçimler konusunda bilgilendirin. Eğer öğle yemeği okuldan tüketilemeyecekse
beslenme çantalarına mutlaka uzun süre tok tutan ve çocuğun enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik yiyecekler
tercih edin. Poğaça, börek, patates, beyaz ekmekle hazırlanmış sandviçler, hazır kek, hazır meyve suyu gibi
şeker dengesini bozacak yiyecekler yerine tam buğday ekmeği ile yapılmış peynirli veya köfteli sandviçler
tercih edebilirsiniz. İçecek olarak; ayran, süt veya su doğru tercihler olacaktır. Ara öğün olarak ise yağlı
tohumlardan aşırıya kaçmadan fındık, badem veya ceviz ile meyvenin kendisini koymak çok daha sağlıklı bir
alternatif olacaktır.
Kantinlerde hamburger, patates, beyaz unlu mamuller, hazır kekler, bisküviler, cipsler, hazır meyve
suları, şekerlemeler bazı kantinlerde salamlı ve sosisli yiyecekler, ketçap, mayonez gibi soslar ilk başta
gözümüze çarpan sağlıksız yiyecekler arasındadır. İnsülin direnci, Tip 2 diyabet, hipertansiyon, karaciğer
yağlanması, metabolik sendrom gibi hastalıklar genellikle ileri yaş hastalığı olarak bilinirdi, obezite ise çok
daha nadir görünürdü. Fakat özellikle yukarıda sayılan yiyeceklerin çocuklar tarafından sıklıkla tüketilmesi bu
problemlerin çocuk yaşlarda ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu tip yiyeceklerin aşırı tüketimi yağ
hücreleri sayılarının arttığı gelişme dönemindeki çocuklarda obezite riskini artırmaktadır. Beyaz unlu ve şekerli
ürünler ise insülin yanıtını artırdığı için insülin direncini oluşturabilmektedir. Bütün bunları sonucunda da
metabolik hastalık tablosu dediğimiz şişmanlık, kolesterol yüksekliği, tansiyon, insülin direncinin birlikte
olduğu sıkıntılı bir durum oluşmaktadır. Bunun önüne geçmek adına çocuklarımıza harçlık vermek yerine
beslenme çantası hazırlamak daha sağlıklı olacaktır.
M. Kemal Atatürk’ün de söylemiş olduğu gibi; sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur. Bunun için de
çocuklarımızın ne yiyip ne içtiklerini denetlememiz oldukça önemlidir. Tüm öğrencilerimizin yeni eğitim-
öğretim dönemini kutlar ve başarılı bir dönem geçirmelerini dilerim.
8