Page 9 - E-Bülten 45. Sayı
P. 9

Yeditepe Üniversitesi Beslenme Uzmanı  - Selen ARAL





                                  Yaz Tatili Bitti! Şimdi Okul Vakti…



              Tatilin sonuna geldik. Aynı zamanda evde şekillenen beslenme düzeninin de sonuna geldiğimiz bir
       zamana adım atıyoruz. Öğren
                                   cilerin bedensel ve zihinsel gelişimlerini tamamlamaları ve başarılı bir eğitim
       dönemi geçirmeleri için okulda beslenme düzenlerini oluşturmak oldukça önemli. Bu düzeni oluştururken
       anne-babalara da büyük görevler düşüyor. Yapılan araştırmalar kahvaltı yapan çocuklarda şişmanlık görülme
       oranının daha az olduğunu ve düzenli yapılan kahvaltının öğrenmeyi olumlu yönde etkilediğini ortaya
       çıkarmıştır. Sabah okula giden çocuklara evde mutlaka proteinli (peynir, yumurta, süt vb.) ve lifli gıdaların
       (tam buğday ekmeği, yeşillik, domates, salatalık vb.) olduğu bir kahvaltı hazırlanmalı. Kahvaltı yapmayan
       çocuklar diğer öğünlerini düzgün ayarlayamamaktadırlar.
              Öğle yemeği konusunda okulda yemek veriliyorsa okul yönetiminden menüleri isteyip, düzenli olarak
       takip ederek, çocuğunuzu seçimler konusunda bilgilendirin. Eğer öğle yemeği okuldan tüketilemeyecekse
       beslenme çantalarına mutlaka uzun süre tok tutan ve çocuğun enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik yiyecekler
       tercih edin. Poğaça, börek, patates, beyaz ekmekle hazırlanmış sandviçler, hazır kek, hazır meyve suyu gibi
       şeker dengesini bozacak yiyecekler yerine tam buğday ekmeği ile yapılmış peynirli veya köfteli sandviçler
       tercih edebilirsiniz. İçecek olarak; ayran, süt veya su doğru tercihler olacaktır. Ara öğün olarak ise yağlı
       tohumlardan aşırıya kaçmadan fındık, badem veya ceviz ile meyvenin kendisini koymak çok daha sağlıklı bir
       alternatif olacaktır.

              Kantinlerde hamburger, patates, beyaz unlu mamuller, hazır kekler, bisküviler, cipsler, hazır meyve
       suları, şekerlemeler bazı kantinlerde salamlı ve sosisli yiyecekler, ketçap, mayonez gibi soslar ilk başta
       gözümüze çarpan sağlıksız yiyecekler arasındadır. İnsülin direnci, Tip 2 diyabet, hipertansiyon, karaciğer
       yağlanması, metabolik sendrom gibi hastalıklar genellikle ileri yaş hastalığı olarak bilinirdi, obezite ise çok
       daha nadir görünürdü. Fakat özellikle yukarıda sayılan yiyeceklerin çocuklar tarafından sıklıkla tüketilmesi bu
       problemlerin çocuk yaşlarda ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu tip yiyeceklerin aşırı tüketimi yağ
       hücreleri sayılarının arttığı gelişme dönemindeki çocuklarda obezite riskini artırmaktadır. Beyaz unlu ve şekerli
       ürünler ise insülin yanıtını artırdığı için insülin direncini oluşturabilmektedir. Bütün bunları sonucunda da
       metabolik hastalık tablosu dediğimiz şişmanlık, kolesterol yüksekliği, tansiyon, insülin direncinin birlikte
       olduğu sıkıntılı bir durum oluşmaktadır. Bunun önüne geçmek adına çocuklarımıza harçlık vermek yerine
       beslenme çantası hazırlamak daha sağlıklı olacaktır.

              M. Kemal Atatürk’ün de söylemiş olduğu gibi; sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur. Bunun için de
       çocuklarımızın ne yiyip ne içtiklerini denetlememiz oldukça önemlidir. Tüm öğrencilerimizin yeni eğitim-
       öğretim dönemini kutlar ve başarılı bir dönem geçirmelerini dilerim.


                                                                                                                   8
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14