Page 9 - E-Bülten 2020 Ocak-Şubat
P. 9

E kodu ile ilgili bilinç arttıkça, üretici firmalar artık bu kodların kullanımı yerine günümüzde

               besinlerin  üzerinde  yer  alan  ‘içindekiler’  kısmında  bu  katkı  maddelerinin  adı  açıkça  yazmaya
               başlanmıştır (emilsifiyerler, tatlandırıcılar gibi) Çoğu kişi maalesef bunların aslında bir katkı maddesi

               olduğunu bilmeden o ürünü tüketmeye devam etmektedirler.

                      Bu  katkı  maddelerinin  sağlık  üzerine  etkilerine  bakacak  olursak,  karşımıza  şu  gibi  sonuçlar

               çıkmaktadır:

               Antioksidan katkı maddelerinden bazılarının sağlık üzerine etkileri şu şekilde sıralanabilir:


                   1.  Kansere neden olabilecek nitrozaminleri oluşturduğu (sosis, salam, işlenmiş et vb. bulunan
                      nitrit ve nitratlar)

                   2.  Astımlı hastalarda astım atağını tetiklediği (bisküvi, gofret, kek, kurabiye, patates cipsi-püresi
                      ve sirkede kullanılan Sodyum meta bisülfit)

                   3.  Deri  döküntüleri,  migren  gibi  problemlerini  tetiklediği  (Margarin,  zeytin  ezmesi,  alkolsüz
                      içecekler, reçel, jöle, bisküvi, gofret, kek kremaları, soslar ve ketçaplarda bulunan benzoik asit)

                   4.  Baş  dönmesi,  çarpıntı ve deney  yapılan  hayvanlar  üzerinde  beyin  lezyonuna  sebep  olduğu
                      (hazır çorbalar, et ürünleri, çerezler, patates cipsi, soslar, bulyonlarda bulunan monosodyum

                      glutamat)
                   5.  Gut hastalığını şiddetlendirdiği (et ürünleri, et suyu tabletleri, soyalı ürünler, hazır çorbalarda

                      bulunan sodyum guanilat ve sodyum inosinat) gözlemlenmiştir.



               Renk maddesi olarak kullanılan bazı katkı maddelerinin sağlık üzerine etkileri ise şu şekildedir:

                   1.  Astım, deri döküntüleri, migren gibi rahatsızlıklar (içecek tozları, buzlu ürünler, şekerlemeler

                      hazır  jöle  karışımları,  içecek  tozları,  karides  konservesi,  ithal  edilen  kek  ve  kurabiyelerde

                      bulunan Tartrazin ve İndigotin)
                   2.  Hiperaktivite  (içecek  tozları,  çerezler,  hazır  jöle  karışımları,  karides  konservesi,  şekerleme,
                      aromalı  pudingler  ve  sütler,  bisküviler,  gofret  kremaları,  şekerlemeler  içerisinde  bulunan

                      Sunset Yellow, Eritrosin, Paten Blue 5, Ponso 4R)

                   3.  Bazı gen bozukluklarına neden olabilir ve B6 vitamin düzeyini düşürebilir (Alkolsüz içecekler,
                      soslar, aromalı süt, bisküvi ve pudingler, şekerlemeler, gofret kremaları, hazır jöle karışımları,

                      hazır çorbalıklar, buzlu ürünler, et suyu tabletlerinde bulunan Karamel)

               GKM'lerinin sağlık üzerindeki etkilerini ortadan kaldırmak veya en aza indirmek için şu noktalara
               dikkat etmek gerekir. Tek yönlü beslenmeden kaçınılmalı, yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalıdır.








                                                                                                                8
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14