Page 9 - E-Bülten 2020 Ocak-Şubat
P. 9
E kodu ile ilgili bilinç arttıkça, üretici firmalar artık bu kodların kullanımı yerine günümüzde
besinlerin üzerinde yer alan ‘içindekiler’ kısmında bu katkı maddelerinin adı açıkça yazmaya
başlanmıştır (emilsifiyerler, tatlandırıcılar gibi) Çoğu kişi maalesef bunların aslında bir katkı maddesi
olduğunu bilmeden o ürünü tüketmeye devam etmektedirler.
Bu katkı maddelerinin sağlık üzerine etkilerine bakacak olursak, karşımıza şu gibi sonuçlar
çıkmaktadır:
Antioksidan katkı maddelerinden bazılarının sağlık üzerine etkileri şu şekilde sıralanabilir:
1. Kansere neden olabilecek nitrozaminleri oluşturduğu (sosis, salam, işlenmiş et vb. bulunan
nitrit ve nitratlar)
2. Astımlı hastalarda astım atağını tetiklediği (bisküvi, gofret, kek, kurabiye, patates cipsi-püresi
ve sirkede kullanılan Sodyum meta bisülfit)
3. Deri döküntüleri, migren gibi problemlerini tetiklediği (Margarin, zeytin ezmesi, alkolsüz
içecekler, reçel, jöle, bisküvi, gofret, kek kremaları, soslar ve ketçaplarda bulunan benzoik asit)
4. Baş dönmesi, çarpıntı ve deney yapılan hayvanlar üzerinde beyin lezyonuna sebep olduğu
(hazır çorbalar, et ürünleri, çerezler, patates cipsi, soslar, bulyonlarda bulunan monosodyum
glutamat)
5. Gut hastalığını şiddetlendirdiği (et ürünleri, et suyu tabletleri, soyalı ürünler, hazır çorbalarda
bulunan sodyum guanilat ve sodyum inosinat) gözlemlenmiştir.
Renk maddesi olarak kullanılan bazı katkı maddelerinin sağlık üzerine etkileri ise şu şekildedir:
1. Astım, deri döküntüleri, migren gibi rahatsızlıklar (içecek tozları, buzlu ürünler, şekerlemeler
hazır jöle karışımları, içecek tozları, karides konservesi, ithal edilen kek ve kurabiyelerde
bulunan Tartrazin ve İndigotin)
2. Hiperaktivite (içecek tozları, çerezler, hazır jöle karışımları, karides konservesi, şekerleme,
aromalı pudingler ve sütler, bisküviler, gofret kremaları, şekerlemeler içerisinde bulunan
Sunset Yellow, Eritrosin, Paten Blue 5, Ponso 4R)
3. Bazı gen bozukluklarına neden olabilir ve B6 vitamin düzeyini düşürebilir (Alkolsüz içecekler,
soslar, aromalı süt, bisküvi ve pudingler, şekerlemeler, gofret kremaları, hazır jöle karışımları,
hazır çorbalıklar, buzlu ürünler, et suyu tabletlerinde bulunan Karamel)
GKM'lerinin sağlık üzerindeki etkilerini ortadan kaldırmak veya en aza indirmek için şu noktalara
dikkat etmek gerekir. Tek yönlü beslenmeden kaçınılmalı, yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalıdır.
8