Page 9 - E-Bülten 2019 Mayıs-Haziran
P. 9
Yeditepe Üniversitesi Beslenme Uzmanı - Selen ARAL
Sıvı Kaybetmemek Adına Yaz Aylarında Yapılması Gerekenler
Sonunda yaz geliyor! Mevsimin değişmesi ile beraber artan hava sıcaklıkları dolayısıyla vücudumuzda
terlemeye bağlı sıvı kaybı oluşabiliyor. Bu sıvı kayıpları çok ciddi boyutlara ulaştığında hayati tehlike ortaya
çıkabilmektedir. Sıvı kısıtlaması gerektiren hastalıklar olmadığı müddetçe sıvı kaybını yerine koymak
önemlidir. Hemen hemen herkesin aklında genel olarak ne kadar sıvı tüketmesi gerektiği hakkında bir soru
işareti bulunmaktadır. Özellikle yaz aylarında sıvı tüketimi 2-2,5lt yani 10 ila 12 su bardağı (200ml) civarında
olmalıdır. Sıvıdan kasıt; su, bitki çayları, soda ve su içeriği yüksek besin grubudur. Su içeriği yüksek besin
grubundan kasıt ise kefir, ayran, şekersiz komposto veya hoşaf gibi sıvı gıdalardır. Sıvı kaybının önüne geçmek
için suyun kendisini tüketmek en etkili ve güzel yöntemdir. Gün içerisinde içilen çay ve kahveler her ne kadar
sıvı grubu içecek gibi gözükse bile aslında vücudun su ihtiyacını gideren içecekler değillerdir. Aksine bunların
idrar söktürücü etkisi olmasından dolayı çay ve kahvenin tüketiminden sonra vücuttan daha fazla sıvı atılır ve
vücudun daha çok sıvıya ihtiyacı olur.
Sıvı kaybını almak için birkaç yöntem bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;
Sıvı tüketiminin az veya çok oluşu idrar rengi ve miktarından anlaşılabilmektedir. Herhangi bir
rahatsızlığı olmayan bireyde idrar rengi açık sarı, beyaza yakın ise ve gün içerisinde sık idrara çıkma
eğilimi varsa yeterli düzeyde sıvı aldığının işaretidir.
Ciltte kuruluk, pullanma gibi durumlar oluşmuşsa bunun bir sebebi de sıvı kaybından kaynaklı
olabilmektedir.
Elinizin üzerine çimdik attığınızda deriniz eski haline geç dönüyorsa, sıvı kaybı ihtimali göz önüne
alınmalıdır.
8