Page 11 - E-Bülten 52. Sayı
P. 11
Yeditepe Üniversitesi Beslenme Uzmanı - Selen ARAL
COVID-19 SAVAR BESİNLER
COVID-19’a karşı kendinizi savunmak için yapabileceğiniz çok şey var. Aldığınız besinlerle
bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye odaklanmak bunların en önemlilerinden. Aşının yapılmaya
başlanması ile beraber bu günlerin geride kalacağına dair umutlarımız oluşmuş durumda. Ama
hala bulaş riski olan ve geçirdiği mutasyon sonucunda daha kolay bulaşabilen bir virüs ile karşı
karşıyayız. Peki bu salgın sürecinde vücut direncini arttırmak için neler tüketmeliyiz?
Öncelikle sağlıklı bir vücuda sahip olmak için öğünleri atlamamak yapılabilecek en doğru iştir.
Kış sebzeleri ve yeşil yapraklı sebzeler lif ile fosfor açısından zengindir. Bunlar bağırsak
hareketlerini arttırıcı sebzeler olduğu için günlük beslenmede mutlaka yer alması
gerekmektedir. Yine C vitamini açısından zengin meyvelerin, günlük beslenmemizde yer alması
doğru olacaktır. Günlük olarak 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmemiz gerekiyor. Bunlara ek
olarak zencefil, soğan, sarımsak, zerdeçal gibi doğal antibiyotiklerimizi günlük olarak
tüketmemiz vücut bağışıklığı açısından çok önemli.
Günlük beslenmenize aşağıda yer alan besinleri eklemeniz bağışıklığınızı desteklemenize
faydalı olacaktır.
Brokoli: Brokoli ve brokoli filizleriyse bir diğer destektir. Sülfür bazlı bir besin olduğu için
sülforafan içerir.
Zerdeçal: Etkin maddesi kurkumin sayesinde güçlü bir bağışıklık sistemi güçlendiricidir.
Karabiber ile beraber kullanıldığında etkinliği artmaktadır.
10