Page 15 - E-Bülten 50. Sayı
P. 15

Yeditepe Üniversitesi Beslenme Uzmanı  -  Selen ARAL



                                  Şeker Hakkındaki Gerçekler ve Çocuklarda Şeker Tüketimi

                      Son yıllarda medya tarafından da sıkça gündeme getirilen konulardan bir tanesi şeker
               tüketimidir. Çocukların çok sevdiği şekerin tüketiminin kısıtlanması sağlık açısından büyük önem

               taşımaktadır. Özellikle çocukların, yetişkinlik döneminde sağlıklı beslenme alışkanlıklarının oluşması

               ile ortaya çıkabilecek kronik hastalıkların önlenmesi için tüketiminin sınırlandırılması adına ilk
               temeller ailede atılır. Bireylerin tatlıya olan duyarlılıkları doğuştandır, bu nedenle özellikle küçük

               yaşlarda şekerli besinlerin tüketimi daha fazla olur. Şekerin olası zararlarından korunmak için bebeği
               tatlıyla geç tanıştırmakta fayda vardır. Hatta kimi görüşe göre ek gıdalara geçişte meyvelerden

               başlamak yerine sebzelerden başlanması ve meyvenin günlük beslenmeye 1 yaşından sonra
               eklenmesi önerilmektedir.


                       Çocuklar bebeklik dönemlerinden sonra anneden bağımsızlaşmaya başlar. Özellikle şeker
               tüketimiyle ilgili bilinç yaratmak bu dönemde çok önemlidir. İlk 1 yaşa kadar şeker tüketimi zaten

               önerilmemektedir. 1 yaşından sonra da dışarıdan rafine şeker alımı; Dünya Sağlık Örgütünün

               verilerine göre günlük 5 küp şekeri geçmemelidir. Okul dönemi öncesinde aileler tarafından kontrollü
               bir şekilde verilebilen şeker, çocuğun okul çağına gelmesi ile birlikte ailenin kontrolünden çıkar çünkü
               rol model olarak arkadaşlarını örnek alan çocuklar, içerisi şeker dolu yiyecekleri tüketmeyi tercih

               ederler. Bu da günlük alınması gereken ve önerilen miktarın çok üzerine çıkılması ile sonuçlanır.


                      British Medical Journal’da yayınlanan bir makalede “Şeker tütün kadar tehlikeli, zarar verici
               ve bağımlılık yapıcı olduğu için uyuşturucu sınıfına sokulmalıdır” denilmektedir. Fazla şeker tüketmek

               kan şekerini yükseltir ve pankreas aşırı insülin salgılar. İnsülin, vücuttaki şekeri düzenledikten sonra
               fazlasını yağ olarak depolamaktadır. İnsülin salgılanması ile kan şekerindeki ani düşüş ise sürekli

               acıkma hissine ve yeniden yemek yemeye yol açmaktadır. Diş çürümesi, obezite, diyabet, kalp,





                                                                                                                 14
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20