Page 15 - E-Bülten 50. Sayı
P. 15
Yeditepe Üniversitesi Beslenme Uzmanı - Selen ARAL
Şeker Hakkındaki Gerçekler ve Çocuklarda Şeker Tüketimi
Son yıllarda medya tarafından da sıkça gündeme getirilen konulardan bir tanesi şeker
tüketimidir. Çocukların çok sevdiği şekerin tüketiminin kısıtlanması sağlık açısından büyük önem
taşımaktadır. Özellikle çocukların, yetişkinlik döneminde sağlıklı beslenme alışkanlıklarının oluşması
ile ortaya çıkabilecek kronik hastalıkların önlenmesi için tüketiminin sınırlandırılması adına ilk
temeller ailede atılır. Bireylerin tatlıya olan duyarlılıkları doğuştandır, bu nedenle özellikle küçük
yaşlarda şekerli besinlerin tüketimi daha fazla olur. Şekerin olası zararlarından korunmak için bebeği
tatlıyla geç tanıştırmakta fayda vardır. Hatta kimi görüşe göre ek gıdalara geçişte meyvelerden
başlamak yerine sebzelerden başlanması ve meyvenin günlük beslenmeye 1 yaşından sonra
eklenmesi önerilmektedir.
Çocuklar bebeklik dönemlerinden sonra anneden bağımsızlaşmaya başlar. Özellikle şeker
tüketimiyle ilgili bilinç yaratmak bu dönemde çok önemlidir. İlk 1 yaşa kadar şeker tüketimi zaten
önerilmemektedir. 1 yaşından sonra da dışarıdan rafine şeker alımı; Dünya Sağlık Örgütünün
verilerine göre günlük 5 küp şekeri geçmemelidir. Okul dönemi öncesinde aileler tarafından kontrollü
bir şekilde verilebilen şeker, çocuğun okul çağına gelmesi ile birlikte ailenin kontrolünden çıkar çünkü
rol model olarak arkadaşlarını örnek alan çocuklar, içerisi şeker dolu yiyecekleri tüketmeyi tercih
ederler. Bu da günlük alınması gereken ve önerilen miktarın çok üzerine çıkılması ile sonuçlanır.
British Medical Journal’da yayınlanan bir makalede “Şeker tütün kadar tehlikeli, zarar verici
ve bağımlılık yapıcı olduğu için uyuşturucu sınıfına sokulmalıdır” denilmektedir. Fazla şeker tüketmek
kan şekerini yükseltir ve pankreas aşırı insülin salgılar. İnsülin, vücuttaki şekeri düzenledikten sonra
fazlasını yağ olarak depolamaktadır. İnsülin salgılanması ile kan şekerindeki ani düşüş ise sürekli
acıkma hissine ve yeniden yemek yemeye yol açmaktadır. Diş çürümesi, obezite, diyabet, kalp,
14