Page 6 - E-Bülten 49. Sayı
P. 6
COVID-19’LU GÜNLERDE
BESLENME VE SAĞLIKLI YAŞAM ADINA
YAPILABİLECEKLER
Evimizde geçirdiğimiz bu günlerde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri
sağlığımızı korumak. Bunun için de kendimiz ve çocuğumuz için dengeli
beslenme planı ve kaliteli bir uyku düzeni oluşturmak ilk sırada
yer almaktadır.
Dengeli bir beslenme planı oluştururken öncelikli olarak
günlük ihtiyaca uygun temel besin gruplarına (süt
grubu, et grubu, sebze grubu, ekmek grubu) yer
vermeniz gerekmektedir. Bu gruplardan oluşan
bir öğün hazırlarken aynı zamanda pişirme
yöntemine de dikkat etmeniz önemli.
Karbonhidrat ihtiyaçlarınızı basit
karbonhidratlar (beyaz un, şeker vb.)
yerine kompleks karbonhidratlardan
olan tam buğday, tam tahıl ya da bulgur
gibi yiyeceklerden almanız bağışıklık
sisteminizi kuvvetlendirme açısından
önemlidir. Özellikle bu dönemde artan
basit karbonhidrat içeriği yüksel yiyeceklere
(makarna, pilav, kek, tatlı vb.) karşı duyulan
ihtiyacının sebebi sadece açlık olmayabilir.
Gerçekten aç olup olmadığınızı anlayabilmek
adına kendinize ‘Şuan bu yediğim şey yerine
sebze olsaydı da yer miydim?’ diye sorabilirsiniz.
Cevabını evet ise gerçekten açsınızdır, hayır ise
yediğiniz şeyi fiziksel olarak ‘aç’ olduğunuz için değil;
duygusal olarak aç olduğunuz için yiyorsunuzdur.
Protein vücudumuzu oluşturan temel yapı taşlarından biridir. Bu
sebeple günlük beslenmemizde proteinlere yer vermemiz önem arz etmekte.
Kurubaklagiller gibi bitkisel kaynaklı proteinlerin yanı sıra, hayvansal kaynaklı proteinlere
de günlük beslenmemizde yer vermemiz gerekir.
Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak adına omega 3 içeriği yüksek olan deniz ürünlerini
de beslenme planınıza almamız gerekmektedir. Haftada en az 2 gün olacak şekilde
tüketim sağlayabilirsiniz. Omega 3 açısından zengin ürünler arasında ceviz ve semizotu
da bulunmaktadır. Bunların hiçbirini tüketemeyen kişiler için, özellikle çocuklar, omega
3 takviyesini düşünebilirler.